seminari-joves-participacio

El seminari “Joves i Participació en els afers públics” organitzat per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia el 29 de novembre de 2012, amb el suport de la Direcció de Participació de l’Ajuntament de Barcelona, va reunir a experts en la matèria que des de diferents perspectives analítiques, aprofundiren en el debat sobre les noves tendències de participació juvenil.

En els darrers anys s'ha incrementat la preocupació institucional sobre la participació política dels i de les joves. Als ja coneguts, però discutibles, discursos sobre la “desafecció” juvenil, s'afegeix un nou element, fruit de la conjuntura econòmica actual, que és el protagonisme que els joves han tingut en diferents iniciatives de protesta sota formes no tradicionals, en les que les xarxes socials han tingut un paper predominant.

En aquest context, es posa de manifest la importància de debatre i analitzar com evolucionen les formes de participació dels i les joves. Les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre i la nova composició de l’emicicle també han ofert una nova oportunitat de reflexió sobre la participació juvenil.

Tot i que un dels elements centrals del debat va ser la participació electoral, el debat no es limità a aquest aspecte. Es va debatre sobre les noves tendències de participació juvenil, sobre la participació 2.0 (xarxes socials, e-participació), la participació organitzada vs. la participació en nous escenaris, la desafecció política juvenil (desafecció dels afers de la “polis” vs. desafecció dels partits) i les condicions per a la participació, entre d’altres qüestions.

En el marc del seminari també es van presentar les conclusions dels resultats preliminars de l’Enquesta de Participació Política de Catalunya 2011.

Al seminari van participar:

  • Carles Agustí. Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona
  • Roger Soler. Observatori Català de la Joventut. Direcció General de Joventut. Generalitat de Catalunya
  • Sílvia Cabezas. Doctora en Sociologia. Professora UIC i UOC. Especialista en Teoria de la Comunicació
  • Jordi Muñoz. Doctor en Ciència Política. Investigador postdoctoral UAB
  • Sergi Contreras. President del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC)

 

pdfSeminari_Joves_i_Participacio (Relatoria i materials de suport)(2.61 Mb)

 

GALERIA D'IMATGES DE LA JORNADA

 

{faceswipe album_id=3/}