Informe Ferrer i Guàrdia

Informe Ferrer i Guàrdia

L’Informe Ferrer i Guàrdia 2022 reflexiona sobre els vincles de la laïcitat i la interculturalitat. A partir de diferents punts de vista, s'exploren els equilibris i contradiccions, així com el seu paper en una democràcia. L'antiracisme, la descolonialitat o el relativisme cultural són alguns dels prismes en que s'examinen la conjugació d'aquests dos elements.

En aquesta onzena edició hi participen Lluís Pérez-Lozano, professor de polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, Daniel Gamper, professor de filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Antoinette Torres, activista antiracista i fundadora d'Afroféminas, Mostafà Shaimi, coordinador del Màster de Diversitat Religiosa de la Universitat de Girona, Víctor Albert, sociòleg especialitzat en laïcitat i religions, María Ignacia Ibarra, investigadora en gènere i cultura, Maryam Namazie, activista i membre d'Exmuslims Great Britain, i Joan-Francesc Pont, president de la Fundació Ferrer i Guàrdia. 

La publicació incorpora l'estudi Laïcitat en xifres 2022, on es fa una radiografia de la religiositat de la població espanyola a través de les seves creences, la seva pràctica i les seves accions en l'àmbit educatiu, fiscal i social. 

Aconsegueix el teu exemplar per 12€ + despeses d’enviament 

També pots encarregar-lo i recollir-lo a l’oficina de la Fundació: carrer Avinyó 44, 1r pis. Barcelona (veure a Google maps). 

Per realitzar la reserva de compra, contacta a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant el vostre nom, número d’exemplars, recollida en oficina o enviament per correu postal i adreça (si s’escau). 

L’Informe Ferrer i Guàrdia 2021 obre el debat sobre la relació entre els feminismes i les religions. Des de la pluralitat de visions i experiències sobre la religió i sobre els feminismes, explora les veus de dones que responen a les següents preguntes: quina relació estableixen els feminismes amb les religions? És possible el feminisme en el marc de les religions? Quin és el paper que juguen les religions en l’assumpció de les reivindicacions feministes? Es tracta de preguntes pretesament àmplies que donen lloc a respostes necessàriament complexes i polièdriques. També es profunditza sobre el paper de la laïcitat com a pilar de la llibretat de consciència i per avançar en la igualtat entre homes i dones.  

En aquesta obra hi ha participat Mar Griera i Rosa Martínez-Cuadros, sociòlogues de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dolors Marín, mestra i escriptora, Nazanín Armanian, politòloga d’origen iranià, Maysoun Douas, regidora de Más Madrid a l’Ajuntament de Madrid, María Outomuro, membre de la direcció de les Joventuts Obreres Cristianes, i Mercè Otero, professora jubilada i activista feminista.  

La publicació incorpora l’estudi “Laïcitat en xifres 2021”, on s’analitzen les darreres dades disponibles sobre les adscripcions de consciència de la ciutadania, així com les manifestacions de les seves creences en l’àmbit tributari, educatiu i social.  

Aconsegueix el teu exemplar per 12€ + despeses d’enviament 

També pots encarregar-lo i recollir-lo a l’oficina de la Fundació: carrer Avinyó 44, 1r pis. Barcelona (veure a Google maps). 

Per realitzar la reserva de compra, contacta a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant el vostre nom, número d’exemplars, recollida en oficina o enviament per correu postal i adreça (si s’escau). 

Portada informe ferrer guardia 2017Les reflexions recollides a l'Informe Ferrer i Guàrdia 2017 ens animen a practicar la utopia, a construir una societat laica, que afavoreixi la pluralitat des del respecte i la promoció de la convivència, garantint el principi d’igualtat.

En aquest informe parlem de lliurepensament, d’educació, del dret a morir dignament, dels rituals civils i laics, de la relació entre la política i la religió, així com d’altres aspectes cabdals per garantir el principi de laïcitat.

Un recorregut sobre diferents aspectes de la trajectòria vital que es veuen condicionats per la manca d’un marc laic de relacions: des de la manera que aprehenem el món, l’accés que tenim a l’espai públic, passant per l’educació, fins a quines són les condicions amb les que abordem la mort.

 Preu: 10 € + despeses d’enviament. També es pot recollir a l’oficina de la Fundació: carrer Avinyó 44, 1r pis. Barcelona (veure a Google maps).

Per realitzar la reserva de compra podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant el vostre nom, número d’exemplars, recollida en oficina o enviament per correu postal i adreça (si s’escau).

portada jpg'Laïcitat en xifres' és el títol de l'Informe Ferrer i Guràrdia 2016. 
La conclusió més destacada de l’Informe és que la influència de la religió en la vida comunitària decau notablement. Invertint una tendència històrica consolidada, la població de l’Estat espanyol ja considera que l’exercici de la política és més important que el de la religió.

Entre altres indicadors, tres revelen molt sintèticament aquest canvi de mentalitat col·lectiva. El primer, l’assignació tributària que els ciutadans poden escollir en la seva Declaració d’Hisenda així ho reflecteix; al mateix temps que les assignacions a l’església catòlica s’han mantingut estables (entorn els 225 milions), les aportacions a altres finalitats han augmentat considerablement, assolint els 278 milions. Laicitat en xifres 2016 també demostra l’evolució creixent del percentatge de naixements fora del matrimoni. Mentre l’any 1990 se situaven en el 9,61% dels naixements totals, el 2014 ja constituïen el 42,5%. Finalment, l’estudi apunta que el 70% dels matrimonis celebrats són aconfessionals. Una xifra molt superior al 29,1% que registraven l’any 1992.

Segons dades recollides pel Centre d’Estudis d’Opinió, el 25,8% de la població catalana es defineix com una persona no creient. Un percentatge que triplica les dades recollides l’any 1980, i que revela una progressiva secularització de la societat. Esdevé molt significatiu, en aquest sentit, que gairebé la meitat de les persones entre 18 i 34 anys afirmen ser no creients o ateus.

L’ensenyament de la religió a les escoles també perd pistonada. El nombre d’estudiants que cursen assignatures alternatives a la religió s’ha incrementat els darrers anys. En el curs 2013-2014, ja representaven el 30,7% d’alumnes de primària, el 47% dels estudiants d’ESO i el 66,5% que imparteixen Batxillerat. En els centres de titularitat pública, el 60% dels alumnes no s’inscriuen en l’assignatura de religió.

'Laïcitat en xifres' presenta un escenari coherent. La societat catalana considera que la religió ha perdut transcendència en el desenvolupament de les seves vides, i en conseqüència hi renuncia progressivament en cadascun dels àmbits on abans exercia un gran poder (tributació, matrimoni, descendència i educació).

En el següent enllaç podeu consultar l'Informe del que a continuació us presentem els principals resultats. Per la descàrrega seguiu el següent enllaç.

Articles relacionats: http://ferrerguardia.org/activitats/noticies/536-laicitat-en-xifres-2016

2cubiertaINFORMEFERRERIGUAR

L'Informe Ferrer i Guàrdia 2015, és una publicació, que elaborem anualment des de fa 5 anys, de pensament i anàlisi crítica que tracta temes relacionats amb la laïcitat des d'una perspectiva transversal, mediàtica i pedagògica. És una eina per a la reflexió, la definició i la identificació dels principals reptes de la laïcitat.

L'Informe Ferrer i Guàrdia 2015, compta enguany amb signatures prestigioses com: Enric Vendrell, Joan-Francesc Pont, Sílvia Luque, Jaume Botey, Lluís Pérez, Pablo Faura, Chiqui Subirana, Santiago Castellà, Joffre Villanueva, Laia Sánchez, Vicenç Molina, Hungria Panadero i Josep Mañé. I compta amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya.

Per realitzar la reserva de compra podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant el vostre nom, número d’exemplars, recollida en oficina o enviament per correu postal i adreça (si s’escau).