Divendres 11 de maig de 2012
Parlament de Catalunya - Barcelona

Final report of the conference: pdfsimple version - pdfextended version

pdfConclusions finals de la jornada - pdfRelatoria extensa de la jornada

 

 DSC 0001 DSC 0005 DSC 0012 DSC 0013 DSC 0022 DSC 0050

 DSC 0058 DSC 0060 DSC 0076 bis DSC 0128 DSC 0142 DSC 0131

 

{cmp_start idkey=5424[url=https%3A%2F%2Fferrerguardia.org%2Fjornades-ice-2012%2Fjornades-ice-a-barcelona][title=Jornada+a+Barcelona%3A+Ampliant+els+l%C3%ADmits+de+la+ciutadania+europea%3A+la+iniciativa+ciutadana+europea+%28ICE%29][desc=]}

Divendres 11 de maig de 2012
Parlament de Catalunya - Barcelona

Final report of the conference: pdfsimple version - pdfextended version

pdfConclusions finals de la jornada - pdfRelatoria extensa de la jornada

 

 DSC 0001 DSC 0005 DSC 0012 DSC 0013 DSC 0022 DSC 0050

 DSC 0058 DSC 0060 DSC 0076 bis DSC 0128 DSC 0142 DSC 0131

 

Presentació

A partir de l'abril de 2012 la ciutadania europea pot proposar legislació en algun dels àmbits de competència de la Comissió Europea a través de la ‘Iniciativa Ciutadana Europea’ (en endavant, ICE). Ens trobem davant d'una nova eina per a la participació ciutadana europea que ofereix noves oportunitats i planteja nous reptes. Al maig –un mes després que entri en vigor– la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia pretén obrir un espai per a donar a conèixer la ICE i les reflexions i debats que genera a Europa.

En què consisteix la ICE? Quin és el seu valor afegit, respecte d'altres eines? Quin paper juga cada actor (Comissió Europea, estats, societat civil)? Què exigeix el Reglament de la ICE aprovat el febrer de 2011 pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió d'Europa? Quines incògnites s'obren? Quins temes es poden contemplar en una ICE? Com es desenvolupa el procediment a cada país? Quin impacte tindrà en l'avanç de la pràctica de la ciutadania europea? Aquestes són algunes de les qüestions que se plantejaran en el decurs de la Jornada que se celebrarà a Barcelona l'11 de maig de 2012.

La Jornada plantejarà qüestions bàsiques sobre la ICE obertes a la ciutadania, però també pretén generar debat en qüestions especialitzades sobre la ICE a través de la realització de workshops paral·lels durant la Jornada. Així, la jornada pretén reunir especialistes en l'àmbit però també públic en general interessat en la participació ciutadana i la construcció de la democràcia europea. S'espera la participació de més de cent cinquanta persones procedents de diversos punts d'Europa. La jornada comptarà amb servei de traducció simultània.

Per què una jornada sobre la ICE ara?

A partir de l'abril de 2012 un milió de ciutadans/es de la Unió Europea (UE), procedents d'un mínim de set Estats membres, poden demanar a la Comissió Europea que proposi legislació en algun dels seus àmbits de competència. Les normes i procediments pels que es regirà la ICE van ser aprovats, el febrer de 2011, pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea1. Cada país de la UE disposa fins el març de 2012 per a habilitar les eines necessàries per facilitar aquest procediment.

En què consisteix la ICE, de manera resumida?

La ICE contempla que un milió de ciutadans/es de la Unió Europea procedents de com a mínim set Estats membres, poden demanar a la Comissió Europea que proposi legislació en algun dels seus àmbits de competència. Per poder impulsar una ICE és necessària la creació d'un comitè de ciutadans/es de com a mínim els set Estats, i amb edat suficient per votar al seu país, que gestioni la iniciativa durant tot el procés. Les organitzacions no poden impulsar una ICE, però poden donar-los recolzament amb total transparència. Així mateix, tots els ciutadans/es amb edat suficient per votar poden donar recolzament a una ICE amb la seva signatura. Cada país i la Comissió Europea intervindran en el procés per validar la proposta i verificar totes les dades de les persones adherides. En la fase final, la Comissió Europea examinarà les propostes que hagin obtingut un milió de signatures per donar resposta sobre si segueix endavant o no amb la proposta de la ICE.

Aquestes característiques de la ICE, que hem resumit a grans trets impliquen –com podem veure– un procediment a seguir, diferents actors i països i diverses potencialitats, encara que també desperten dubte i incògnites sobre la seva aplicació pràctica.

Què pretén la jornada?

  • Donar a conèixer la ICE, les seves característiques i el procediment per presentar-la.
  • Debatre sobre les oportunitats que obre per a la pràctica de la ciutadania europea.
  • Analitzar les incògnites que queden pendents –especialment centrarem l'atenció en l'anàlisi legal– entre moltes altres qüestions: Quins continguts poden formar part d'una ECI? Quins drets tenim com a ciutadans/es? Com es garanteix la protecció de dades i la validació de firmes a cada país?

Organitzadors

La jornada és organitzada per la Fundació Ferrer i Guàrdia, una organització sense ànim de lucre amb una dilatada experiència en el suport a la participació ciutadana com a garantia democràtica i la promoció de la unitat europea.

La Jornada s’emmarca en el projecte europeu “ECI-LINK” en el qual participa la Fundació. Aquest projecte, liderat per l'organització sense afany de lucre European Citizen Action Service (ECAS, amb seu a Brussel·les), compta amb el suport de la Comissió Europea dins el Programa “Europe for Citizens”. Les altres organitzacions participants en el projecte europeu són: Austrian Institute for European Law and Policy (Àustria), Toute l’Europe (França) i Government To You (Bèlgica).

Lloc

Parlament de Catalunya. Parc de la Ciutadella, s/n. Barcelona

Inscripció

La inscripció a la jornada és gratuïta i únicament es necessari emplenar el formulari d'inscripció.

Places limitades, recomanem realitzar la inscripció amb la major antelació possible.

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia no es fa càrrec del reemborsament de despeses de desplaçament o allotjament.

La jornada disposarà de traducció simultània angles-català.

PROGRAMA

 Accedeix a la versió en català (pdf)

 Access to the english version (online)

 Accede a la versión en castellano (pdf) 

 

Amb el suport de:

 citizenship enInjuve