Imprimir

taller participatiu amb Fermin RodriguezProp de mig centenar de professionals del món de l’educació van participar aquest dissabte, 23 de març, a la jornada “Eines per educar en la participació” organitzat per l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’Escola Lliure El Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia. L’acte realitzat a la seu de Rosa Sensat va aplegar a sis projectes participatius que van compartir la seva experiència, i on els i les participants van poder conèixer aquests referents i aprendre les claus de com traslladar aquestes iniciatives als seus respectius centres educatius.

Les experiències participatives convidades van ser el projecte Brigades de l’Institut de Gurb, el projecte Escoltem el Pati de l’Escola Josep Maria Jujol, el de Delegats/des 3D promogut des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat, el projecte Educar en Participació de la Federació de Casals i Grups de Joves de Catalunya, el Consell d’Infants de Sant Feliu de Llobregat, i el projecte Aprenc a participar impartit pel psicopedagog Fermín Rodríguez. Representants de cada iniciativa van fer un taller pràctic i simultani perquè els participants de la jornada poguessin treballar els reptes que van motivar la creació dels seus projectes i traslladar les propostes a les seves realitats. En acabar els tallers es va fer un plenari col·lectiu per posar en comú cada projecte i compartir punts de vista i perspectives.

 


Implicar a tota la comunitat educativa en la presa de decisions, potenciar les habilitats dels alumnes a través de la participació, crear espais on participar i acompanyar als infants i adolescents en la detecció de necessitats i l'elaboració de projectes, són algunes de les conclusions de la jornada (de les que se'n fa ressó el Diari de l'Educació) que han transmès les diferents iniciatives participatives per tal d'empoderar als alumnes dels centres educatius. 

En la jornada també es va comptar amb expertes com Ana Novella, professora de la facultat d’educació de la Universitat de Barcelona, i Jordi Collet, sociòleg i vicerector de recerca i transferència del coneixement de la Universitat de Vic. L’Ana Novella, va fer una contextualització sobre en quin moment es troba actualment la participació infantil i juvenil. Per la professora, en l'actualitat el repte no es troba en com educar en la participació sinó en com generar un escenari on els infants puguin actuar com a ciutadans, perquè diu que “els infants i adolescents participen permanentment a les xarxes i als carrers, però no ho fan com nosaltres diem que ha de ser”. D’altra banda, Jordi Collet va concloure la jornada amb una conversa conduïda per la periodista Elisenda Rovira, l’autora del llibre “Orgull Xirucaire”.  Collet va aprofitar la seva intervenció per demanar que cal “repolititzar les coses”. Pel sociòleg, la democràcia cada vegada es fa més estreta amb l’augment de les desigualtats i de la segregació, que ens porta a relacions entre persones perfils més homogenis, i aconsella fugir del consensualisme perquè tendeix a diluir la percepció de desigualtat. L'existència de conflicte, d'interessos divergents, no és el problema; el més “important és mantenir les divergències i que no passi res”, que puguin fer-se explícites i que això no trenqui la convivència.