jactivat5t6Avui divendres 9 de novembre ha tingut lloc la Jornada Activa’t, en què diversos experts han tractat l'apoderament, la inclusió dels joves i la millora de l'ocupabilitat des de la pràctica associativa amb experiències i experts. Des de diverses perspectives i enfocaments, els experts han coincidit a reivindicar la necessitat de remarcar les competències adquirides en l’associacionisme en el procés de recerca de feina.

La Jornada, que s’ha celebrat a la Seu de Direcció General de Joventut, ha començat amb la introducció de la presidenta de la Fundació, Sílvia Luque, i de Francesc Poch, director general de l’Agència Catalana de la Joventut, que han plantejat la necessitat d’introduir els valors associatius al món de l’empresa, en un context de dificultats de molts joves al mercat laboral.

A continuació hi ha intervingut Manuel Souto-Otero, catedràtic de la Universitat de Cardiff (Regne Unit), que ha destacat la importància de l’aprenentatge no formal en el procés d'aprenentatge dels joves, a partir de dades de l’”Estudi sobre l’impacte de l’educació no formal en l’ocupabilitat de la joventut”, del qual és coautor. També ha assegurat que “les habilitats demanades en moltes ofertes laborals es corresponen amb les adquirides en la pràctica associativa”. Una idea que ha reforçat Mireia Sala, investigadora de l’Observatori Català de la Joventut, en dir que els i les joves “implicades en la pràctica associativa tenen una taxa d'atur inferior a les qui no ho estan”. La taula de ponències l’ha tancada Maria Àngels Cabasés, directora del Departament del departament d’Economia Aplicada de la Universitat de Lleida, qui ha fet una valoració crítica de la implementació del programa Garantia Juvenil a Catalunya, i que “falta molta feina a fer complir els estàndards europeus”. Cabasés també ha reclamat la necessitat que hi hagin "centres públics d’orientació laboral on no només hi hagi orientadors laborals, sinó gent amb perfils molt diferents perquè siguin més útils per a la gent jove que cerquen feina"

La segona part de la jornada ha estat  un espai de diàleg i debat amb una taula d'experiències molts interessants vinculades a l’ocupabilitat i l'associonisme juvenil amb representants de Barcelona Activa, la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES) i la Federació de Cooperatives i del programa Engega’t de l’Ajuntament de Santa Perpètua de la Mogoda. Finalment s’ha presentat una campanya de sensibilització amb un vídeo que es pot visualitzar aquí.

L’Activa’t és un projecte impulsat per la Fundació que té com un dels eixos la inclusió juvenil, i més concretament posar en relació joves en atur i/o situacions de vulnerabilitat amb entitats per tal que, a partir de l’experiència associativa, adquireixin un seguit d’aprenentatges (valors, competències, habilitats...) que els puguin ser útils en el seu quotidià personal i l’acreditació competencial per a una futura cerca de feina.