panoramicEl Panoràmic d'enguany, que va ser presentat ahir a la tarda al Reial Cercle Artístic de Barcelona, arriba amb diverses novetats respecte als anys anteriors, tant pel que fa a la metodologia com als continguts. L'informe que recull les dades sobre el teixit associatiu català inclou capítols específics sobre programes de voluntariat, equitat de gènere, participació i la realitat de la base social a les entitats. A més a més, s’ha posat un nou focus d’atenció en la diferenciació entre les associacions de base i la resta d’organitzacions. El Panoràmic és un projecte promogut pel Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) i impulsat per diverses entitats, entre les quals es troba la Fundació Ferrer i Guàrdia, que s’ha encarregat de la coordinació del treball de camp, entre altres tasques de coordinació, anàlisi i l'elaboració de l'informe sobre entitats culurals.

La Fundació també ha estat protagonista en el desenvolupament de l'acte, que ha comptat amb la presència de Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, i Fernando Pintado, comissionat de Democràcia Activa i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona. Fidel González, tècnic investigador de la Ferrer i Guàrdia, ha estat l'encarregat de detallar les dades de l'informe referents als recursos de les entitats i quines són les seves fonts de finançament, així com dels mecanismes de valoració de les activitats per als participants i sobre la propietat de les seus. I al final de l'acte, la directora de la Fundació ha pujat a l'escenari juntament amb els representants de les altres entitats impulsores, l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Bancària La Caixa. 

El Panoràmic, que podeu consultar complet aquí, és una macro enquesta en què han participat 2.300 entitats d’arreu del territori, de les quals un 40% han participat per primer cop en l’edició d’enguany, i que ha suposat un treball de camp ha durat 4 mesos i compta amb una anàlisi exhaustiva de l’associacionisme i el voluntariat arreu del territori, amb les 8 vegueries representades.