Placa antiga plaça Ferrer i GuàrdiaSabies que la plaça Urquinaona, va ser anomenada anteriorment Plaça F. Ferrer i Guàrdia? Aquest va ser un dels homenatges que Joan Puig Elias, pedagog, anarquista i president del Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU) a 1936, va fer a qui considerava el seu mestre.

El 17 de gener de 1937 es va dur a terme el canvi de placa en un acte públic presidit per Puig Elias, que en aquell moment era president de l’Assemblea Municipal i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona1.

En el seu discurs d’inauguració de la ja anomenada plaça Ferrer i Guàrdia, Puig Elias va exalçar la figura del pedagog alellenc, va reconèixer la seva influència en els corrents pedagògics del moment i la seva lluita per una educació lliure des d’edats primerenques, declarant que “va arribar a la conclusió de que només conreant el cor i la ment dels infants era possible transformar el món”.

Així mateix, la seva intervenció a l’acte públic no només va recordar la tràgica història de Ferrer i Guàrdia destacant la seva mort, sinó que també va aclamar el seu llegat d’idees revolucionàries que encara continuaven als carrers de la Barcelona de l’època: “Mai no moren les idees justes, ni tampoc el record en els homes que han estat grans perquè han servit l’ideal de la seva gelosia amb valor, passió i abnegació infinits”.

De fet, els principis de Ferrer i Guàrdia van ser heretats pel CENU i formaven part de l’ideari d'aquesta institució: iniciar una escola nova, única, gratuïta, racionalista, laica i amb coeducació.

La caiguda de Barcelona davant el front nacional va suposar la tornada del nom Urquinaona a la plaça, al maig de 1939 segons el nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona. També en aquesta data es va canviar el nom del passeig Ferrer i Guàrdia per Ascendente de Montjuich (actual passeig de Montjuïc).

Des de llavors, Ferrer i Guàrdia no va tenir presència als carrers de la ciutat comtal, fins que al 2010, per iniciativa de la Fundació que porta el seu nom, es va inaugurar l’Avinguda Ferrer i Guàrdia al districte de Sants-Montjuïc.

1Notícia de la inauguració de la plaça Ferrer i Guàrdia, publicada a La Vanguardia