Imprimir

 

9La Fundació Ferrer i Guàrdia, juntament amb altres entitats, promovem la celebració del 9 de desembre com a Dia Internacional de la Laïcitat i la Llibertat de Consciència. Aquesta commemoració té com a objectiu promoure un model de convivència basat en la laïcitat i reclamar la desvinculació real entre les esglésies (en plural) i l’Estat.

En paraules del president de la Fundació, Joan-Francesc Pont, a la publicació "La laïcitat: un model de convivència per a la societat catalana", la laïcitat és "una força transversal" que ha de cobrir "tot l'espectre democràtic". Així, aquest principi no només pretén la separació entre les institucions confessionals i l’Estat, sinó també aconseguir "l’ambient intel·lectual propici per al desenvolupament ple dels ciutadans lliures, incloent-hi el respecte a les seves creences, conviccions i cultures".

L’Estat ha d’assegurar un espai d’igualtat per a totes les opcions de consciència, sense cap tracte de privilegi, ni discriminatori.

Per què el 9 de desembre?

En aquesta data s’han succeït diversos esdeveniments destacats pel moviment laic, tant a l’Estat espanyol, com a nivell internacional. El 9 de desembre de 1931 va ser proclamada la Constitució de la II República Espanyola, amb un marcat caràcter laïcista. El reconeixement de la llibertat de pensament en la Carta Magna va ser fins i tot anterior a la que recollirà la Declaració dels Drets Humans, redactada al 1948.

El mateix 9 de desembre, però de 1905, França va proclamar la llei de separació de les religions de l’Estat, que marcava un punt d’inflexió per a la laïcitat institucional que defensem des de la Fundació Ferrer i Guàrdia.