foto5

Ahir va tenir lloc a Girona la presentació dels resultats del El Panoràmic a les Comarques Gironines. L’obertura de l’acte va anar a càrrec de la Directora dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Casacuberta, que va destacar l’important paper de les associacions i la seva capacitat d’avançar-se a l’administració en la detecció de necessitats.

La presentació va comptar amb una explicació de la iniciativa del projecte a càrrec Miky Aragon, director del Consell de Barcelona, en la que es va destacar que el projecte parteix del propi teixit associatiu com a mecanisme per a disposar d’un millor coneixement propi, enfortir-se, ampliar la capacitat d’incidència i la visibilitat del teixit associatiu. La directora de la Fundació, Sílvia Luque, va explicar les característiques del projecte i van insistir en la vocació de creixement del mateix per a poder fer cada cop una mirada més focalitzada tant per sectors i àmbits d’activitat de les associacions, com pel que respecta als territoris. Fidel Gonzàlez, politòleg i investigador de la Fundació Ferrer i Guàrdia va ser l’encarregat de presentar l’informe de resultats en els que destaquen una menor vertebració del teixit associatiu gironí en federacions o plataformes de segon grau del que es dona al conjunt de Catalunya (48% front el 61% al conjunt de Catalunya). Els principals sectors d’intervenció de les entitats gironines són l’àmbit cultural (27%), l’acció social 22% i la formació i l’educació 22%. Pel que fa als espais on s’ubiquen les seus el 48% es troba en espais públics cedits per l’administració (48%, vuit punts per sobre del conjunt de Catalunya). Tres de cada deu entitats manifesten que voldrien un canvi en les característiques de la seva seu, mentre que al conjunt de Catalunya la situació és força superior, prop d’una de cada dues (48%). Podeu consultar aquestes i altres dades a l’informe que us podreu descarregar seguint el següent enllaç. http://bit.ly/2vVhNNJ

Després de la presentació de resultats van tenir lloc dues taules en la que representats de federacions i plataformes de segon grau van fer aportacions sobre els seus reptes. Vam comptar amb la presència i aportacions de Manel Serras, Vicepresident del Consell Consultiu de la Gent Gran del la Selva, Patrícia Linares, membre de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de les Comarques Gironines de la Federació d’Ateneus de Catalunya i am Jospe Maria Castanyer, president de la Federació de veïns de de Girona. Els reptes que van destacar més abastament van ser el relleu, comunicació eficaç i capacitat d’adaptació als nous interessos dels seus associats/ades potencials, principalment. D’altra banda, a la taula moderada per Hungria Panadero, representant d’entitats de primer grau, van exposar quins són els reptes del moviment associatiu des del seu punt de vista: reconeixement per part de l’administració de la tasca voluntària, participació interna, comunicació, són alguns dels temes que es van esmentar. En aquesta taula vam comptar amb les aportacions de Maria Solés, directora del projecte socioeducatiu Ksameu, Monts Galí, secretària de l’associació d’Amics de les Flors de Girona i Isabel López, directora de la Fundació Estany.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec del Director General d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, que va exposar que necessitem elevar a estructura d'estat l'associacionisme i la llei de foment en serà una peça clau.

Enllaç a la presentació