El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país és el títol del primer llibre que reconstrueix la història completa de l’ateneu calderí. El volum, de 368 pàgines, és obra de l’escriptora de Gallifa Amàlia Bosch i Datzira, i és el resultat de tres anys d’investigació en múltiples fonts per recompondre una història que fins ara no s’havia pogut explicar sencera per la manca de documentació.

Amàlia Bosch presentarà el llibre dimecres 13 de setembre a les 19h a l'Ateneu Barcelonès, acompanyada de Jordi Casassas, president de l'AB,  i de Joan-Francesc Pont, president de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.

L’autora ha dut a terme una tasca d’arqueologia documental, que ha superat esculls com l’espoli de la documentació del centre pel règim franquista de 1939. Bosch ha rebuscat en 25 arxius municipals, del país i de l’Estat, i s’ha entrevistat amb nombroses persones del poble, per aplegar referències i testimonis que aportessin detalls per recompondre el passat del Centre i, de manera general, la vida de Caldes de Montbui. “El context del poble és indissoluble de la vida del Centre, de manera que el lector trobarà pinzellades d’interès sobre Caldes de Montbui”, afirma l’autora.

Així, el llibre s’estructura en dues parts. En la primera, es posa en context el naixement de l’ateneu explicant com era Caldes en l’etapa que va de 1860 a 1940, tot aportant valuosa informació sobre l’ordenació urbanística, les diferències socials, els governs municipals… amb un accent especial en la transformació del carrer dels Corredossos (antic corredor de la muralla), on es va construir l’edifici i on encara s’alça avui. Pel que fa a la segona part, repassa la història de l’ateneu en les seves diverses etapes, fins a l’actualitat,

El Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Caldes, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català han col·laborat en la publicació del volum.

El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país (Ed. Rúbrica) es pot encarregar a qualsevol llibreria, i es pot comprar per Internet a través del web de l’entitat, www.centredemocratic.cat

130917 PresentLlibreCentreAB