dobleautoritzacio-225x170La Fundació Miró presenta "Doble autorització", una mostra de Lola Lasurt que s'emmarca en el cicle "Arqueologia preventiva", a l'Espai 13 del centre. Es tracta d'un treball centrat en les figures de Joan Miró i Francesc Ferrer i Guàrdia, en què s'analitzen les commemoracions històriques liderades per iniciatives populars, i que convida a buscar en la nostra memòria col·lectiva i a reflexionar sobre les maneres modernes d'historiar.

“Doble autorització” sorgeix del creuament de dues històries. Una es refereix als trasllats i a la duplicació que ha sofert un monument dedicat a Francesc Ferrer i Guàrdia a Barcelona i Brussel·les; l’altra, al canvi de nom d’una plaça de Mont-roig del Camp, de Generalísimo Franco a Joan Miró.

Probablement, els monuments i les places són els dos mitjans que la cultura occidental ha destinat a la commemoració per antonomàsia. En aquest cas, però, Lola Lasurt els considera des de la seva inestabilitat i els enfoca en moments de trànsit. Es deixa veure, així, com de l’encreuament entre l’impuls per oficialitzar memòries i l’impuls de memòries emergents en poden sorgir formacions commemoratives impredictibles, així com polèmiques per les seves implicacions estètiques, polítiques i socials.

L’exposició “Doble autorització”, de Lola Lasurt es pot visitar del 28 de març al 24 de juny, a la Fundació Miró.

Paralel·lament a l'exposició, s'han programat un conjunt d'activitats, com la presentació el 3 d'abril (19:30h) de la publicació “Monument a Ferrer i Guàrdia – 23 Fotosde Lola Lasurt. La presentació es realitzarà a la Llibreria La Caníbal (c. Nàpols, 314 Barcelona) amb la participació de Manel Aisa, president de l’Ateneu Enciclopèdic Popular; Valeria Giacomoni, investigadora sobre ensenyament racional i llibertari; Oriol Fontdevila, comissari d’exposicions, Lola Lasurt, artista visual; i Joan Francesc-Pont, president de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.