placa commemorativaAhir dimecres 14 d’abril a la tarda es va descobrir una placa on s'ubicava l'antiga seu de l'Escola Moderna, al carrer Bailèn número 56 de Barcelona. L’acte ha suposat un reconeixement a un dels llegats més importants del pedagog i lliurepensador Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909).

L’acte aplegà un centenar de persones, i va comptar amb la intervenció del Sr. Enric Molas, ciutadà impulsor de la iniciativa de col·locació de la placa, del Sr. David Prujà, director de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Pasqual Maragall, membre del Comitè d'Honor de la Fundació i President del Comitè d'Honor de l'Any Ferrer i Guàrdia, Andreu Francisco i Roger, alcalde d'Alella, i Jordi Martí, delegat de Cultura i President de la Comissió de la Memòria Històrica.

Molas i Prujà van recordar el projecte de l’Escola Moderna i emfatitzaren la necessitat de continuar impulsant els seus eixos educatius en l’actualitat. Per la seva banda, Maragall recordà els poemes que escrigué el seu avi, el poeta Joan Maragall, on demanava el perdó de Ferrer i Guàrdia just abans que fos injustament declarat culpable de la Setmana Tràgica i afusellat.

L'Escola Moderna va ser fundada per Francesc Ferrer i Guàrdia l'any 1901 i va ser el projecte fonamental de la seva vida, ja que en ella s'hi va desenvolupar un ensenyament inspirat en la pedagogia llibertària i del lliurepensament.

Durant l'any 2009 la Fundació Ferrer i Guàrdia, a iniciativa del ciutadà Enric Molas, vam impulsar una investigació per tal de localitzar la seu de la primera Escola Moderna. La recerca documental ens ha donat les proves que l'actual edifici ubicat al carrer Bailèn 56 va ser la seu d'aquesta Escola.

Imatges fotogràfiques i audiovisuals sobre els actes:


Enric Molas Assistents David Prujà Jordi Martí descoberta de la placa Pasqual Maragall