heloiseEl Col·loqui Héloïse se celebrarà a Barcelona del 7 al 9 de febrer de 2019 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el títol “Pedagogies de la democràcia i de la resistència a Europa al segle XX i avui dia”.

La construcció de les societats democràtiques a Europa és un procés que ara podria semblar que pertany al passat. Però sembla que té dificultats tenint en compte la progressió de les formes d’autoritarisme i el risc encara present de règims de tendència dictatorial. El manteniment i el progrés de la democràcia, tant avui com ahir, requereixen una atenció sostinguda a través de pedagogies que afavoreixin les pràctiques igualitàries, una voluntat de promoure el coneixement dels drets humans i una sensibilització permanent envers les virtuts democràtiques. Aquesta pedagogia de la democràcia és inseparable d’una educació directament orientada a la preparació i l’exercici d’una ciutadania activa. Apel·la a una societat basada en la pau, en la justícia i en la cohesió social.

Aquest col·loqui de Barcelona convida a replantejar aquests reptes a partir de les realitats concretes dels diferents països i regions i en els diversos entorns socials. A partir de l’anàlisi de situacions concretes, es proposa ajudar a dissenyar noves pistes per a la construcció, a través de l’educació i més en concret les pedagogies que es portin a terme, de l’Europa on ens agradaria viure.

La referència als itineraris personals i pedagògics de cinc grans pedagogs catalans com són Francesc Ferrer Guàrdia, Rosa Sensat Vilà, Alexandre Galí Coll, Ramon Fuster Rabés i Marta Mata Garriga ens ajudarà a entendre millor, a analitzar i a posar en valor tant la història com l’actualitat d’aquests pedagogs en el context contemporani. Aquest enfocament, per descomptat, s’associarà al coneixement de pedagogs contemporanis d’altres països i regions d’Europa.

Públic al qual va destinat

Mestres, professors, investigadors, estudiants, escoles públiques i concertades, xarxes per al canvi i la innovació.

Targeta resum del Col·loqui

Programa

Consulteu-ne el programa en PDF    

Servei d'interpretació simultània

Els participants disposaran d'interpretació simultània del català al francès i del francès al català.

Lloc de celebració

Institut d'Estudis Catalans (IEC). C. del Carme, 47. 08001 Barcelona. Consulteu-ne la web.

Altres activitats

A més de les sessions de presentació de les comunicacions, el col·loqui proposa aquestes activitats:

  • Visites a escoles.
  • Tres conferències públiques amb traducció simultània.
  • Una sessió per presentar els itineraris de pedagogs catalans: Ferrer i Guàrdia, Rosa Sensat, Alexandre Galí, Marta Mata, Ramon Fuster, etc.
  • Una estona per presentar l'associació Héloïse i l'itinerari dels pedagogs europeus candidats als itineraris culturals europeus per part de Xavier Riondet, president.

 

Preus inscripció

General: 45 euros

Estudiants: 20 euros. En aquest cas, per formalitzar la inscripció heu de posar el codi de descompte HELO2019 i, un cop finalitzada, cal que envieu un correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., adjuntant justificant de pagament de la matrícula de la universitat on curseu el grau/màster o algun altre document acreditatiu.

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia oferim beca a 5 estudiants per a la inscripció al col·loqui. Per sol·licitar-la poseu-vos en contacte a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..

 

Entitats organitzadores

Association Héloïse i Institut d'Estudis Catalans.

Entitats col·laboradores

Associació de mestres Rosa Sensat, Fundació Marta Mata, Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Fundacio Ferrer i Guàrdia.