Imprimeix

"Principios de Moral Cientfica" de Francesc Ferrer i Guàrdia

Posem a l'abast del públic un text inèdit de Ferrer i Guàrdia, "Principios de Moral Científica", conservat fins ara com a manuscrit, per mitjà d'un llegat de la seva filla Sol, a la Biblioteca de la Universitat de Califòrnia San Diego.

Quan Francesc Ferrer i Guàrdia escriu aquests Principios de Moral Científica és a la presó Model de Madrid. Ha estat empresonat a causa de la participaicó del bibliotecari de l'Escola Moderna, Mateu Morral, en l'atemptat contra el rei Alfons XIII, el dia del seu casament amb Victòria Eugènia de Battemberg, el 31 de maig de 1906 a Madrid. Ferrer va ser empresonat, malgrat que no va tenir cap mena d'intervenció. Va ser indultat l'any següent, deixant la presó a partir del mes de juny de 1907, però l'Escola Moderna, creada el 1901, serà clausurada.

En l'any del centenari de la mort prematura de Francesc Ferrer i Guàrdia, com a conseqüència d'una condemna a mort dictada injustament per un tribunal militar, volem continuar impulsant la difusió de la seva obra i del seu missatge.

Es tracta d'un document unitari, de caràcter propositiu i divulgatiu, escrit a la presó, en condicions poc favorables i, per tant, amb alguna carència de tipus tècnic, per la mateixa dificultat de l'escriptura. No obstant, és un document concebut per Ferrer, amb tota l'empenta que el caracteritzava, amb tot l'anhel d'impulsar l'ideal de transformació de la societat, des de la fonamentació d'una pedagogia lliure, crítica i racionalista, i des d'una opció política de caire llibertari. I, evidentment, amb el llenguatge que les conviccions, l'afany d'arribar al seu públic, i la pressió d'un context social terriblement injust, expliquen.

Si esteu interessats en adquirir algún exemplar podeu adreçar-vos a la Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.