L’estat de confinament ha fet emergir una realitat preexistent que ha pres una rellevància cabdal, les bretxes digitals. Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia treballem des de fa temps en projectes sobre polítiques digitals. Disposem d’un projecte propi de generació de coneixements entorn la seguretat a internet, la presència a les xarxes socials i l’evolució de les competències digitals anomenat Segurnet.   

Per altra banda, també hem incorporat aquesta perspectiva en projectes d’assessorament com són els Plans de Prevenció de Drogues i altres addiccions, on hem realitzat una anàlisi dels tipus d’usos i l’addicció a les pantalles. Fruit d’aquesta línia de treball, hem donat suport al procés participatiu de la Generalitat de Catalunya del programa Punts Òmnia, que treballen la inclusió social i fan treball comunitari a partir de les TIC, i darrerament hem realitzat l’estudi (pendent de publicació), per encàrrec de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya a través del seu projecte m4social,  “La Bretxa digital en les persones ateses per entitats socials”.   

Abans de la crisi sanitària, ja s’havien incorporat de manera accelerada les noves tecnologies a les diferents esferes de la vida quotidiana, el que suposava una transformació social que expandia les oportunitats vitals, però cal tenir molt present que aquestes oportunitats estan condicionades per la capacitat d’accedir als mitjans en condicions adequades de connectivitat (bretxa d’accés), per les habilitats i competències de que disposem per fer servir les eines i les tecnologies (bretxa d’ús) i per la capacitat d’extreure’n beneficis (bretxa d’aprofitament). Aquestes bretxes són el resultat de desigualtats socials prèvies i alhora són generadores de noves desigualtats. Aquesta situació s’ha agreujat durant el confinament pel Covid-19 i la Fundació Ferrer i Guàrdia segueix treballant en l’àmbit des de diferents vessants per contribuir a la reflexió i a l’elaboració de propostes  per atendre les bretxes digitals i per eradicar-les per tal d’assolir la inclusió. 

Us compartim algunes de les aportacions que hem fet en els mitjans en relació a aquest tema durant el mes d’abril.  

Entrevista a Hungria Panadero als Serveis Informatius Ràdio 4 Edició migdia (minut 37' 37'') (03/04/2020)

Article "Educació en línia: estem preparats?" d'Aida Corón a Social.cat 

Article "Hi ha tres bretxes digitals, i els dispositius n’arreglen només una" de Sílvia Luque a Diari de l’Educació (17/04/2020)

jnk.png