Imprimeix

FFiG

Francesc Ferrer i Guàrdia va néixer a Alella (Maresme) el 10 de gener de 1859. Va comprometre la seva vida amb l’ideal d’emancipació dels éssers humans.

El projecte fonamental de la vida de Francesc Ferrer i Guàrdia va ser l’Escola Moderna, oberta a Barcelona, a partir de 1901. S’hi va portar a terme un ensenyament inspirat en el lliurepensament, mitjançant la pràctica de la coeducació de sexes i de classes socials i l’obertura de l’escola a les dinàmiques de la vida social i laboral. Un trencament revolucionari amb els mètodes tradicionals.

La sensibilitat pedagògica es va vincular amb l’ideal d’emancipació del gènere humà. El pensament anarquista de Ferrer i Guàrdia mantindrà l’ensenyament renovat com via per accedir a l’alliberament de l’individu.

El pedagog va ser condemnat per conspiració contra la casa reial i va estar-se més d’un any a la presó Model de Madrid al 1906. L’Escola Moderna fou tancada i no tornà a obrir com a centre d’ensenyament. Tot i això, es va continuar amb la secció de publicacions de l’Escola, el seu Butlletí, i la seva Biblioteca, àmpliament reconeguda. Les publicacions de l'Escola Moderna representen un esforç pedagògic i intel·lectual de caràcter divulgador i abast universal.

Ferrer i Guàrdia va morir afusellat als cinquanta anys, perquè, sense cap prova, se'l va acusar d'haver instigat els esdeveniments de la Setmana Tràgica de juliol de 1909. Va ser afusellat a Montjuïc, després d'un judici sense garanties a càrrec d'un tribunal militar, el 13 d'octubre de 1909. El ressò internacional d'aquesta injusta execució es va manifestar en un seguit d'actes de protesta cívica, arreu d'Europa i del món.

En commemoració del 161è aniversari del seu naixement, des de l’Arxiu Ferrer i Guàrdia de la Fundació, recuperem documents d’aquests moments claus de la vida de Francesc Ferrer i Guàrdia. 

Materials

Arxiu de la vida i obra de Francesc Ferrer i Guàrdia