Imprimeix

ImatgeButlletiCampanyaProgramesEn les eleccions generals del 28 d’abril, els i les joves tenen l’oportunitat de decidir quin serà el proper govern. Està en joc si es donarà resposta a totes aquelles problemàtiques i preocupacions de la joventut com poden ser l’atur juvenil, l’accés a l’habitatge, o la formació. Per donar a les persones joves les eines per triar quina formació política pot defensar millor els seus interessos hem agafat els seus respectius programes i hem resumit totes aquelles propostes dels partits que van dirigides a la joventut. De cada programa electoral hem triat les cinc propostes que hem considerat més rellevants pels joves en qüestions d’emancipació i participació política.

Consulta el cartell resum de tots els programes aquí.

PSOE

Els socialistes són els qui tenen un programa electoral més llarg i on es menciona les “joves” i “joventut” fins a gairebé un centenar de vegades. Hi consta un apartat dedicat exclusivament al jovent, però en el seu conjunt hi consten prop de 40 propostes concretes dirigides als i les joves, entres les que destaquem les següents cinc:

PP

El Partit Popular també incorpora 12 mesures en el seu programa per als i les joves per facilitar la incorporació al mercat de treball, impulsar la seva formació i el seu accés a l’habitatge. Les paraules “jove” i “joventut” hi apareixen 19 vegades i l’apartat de joventut està compartit amb infància. Algunes de les seves propostes són:

Cs

Ciutadans porta per a aquestes eleccions generals un programa polític amb 170 propostes de les quals 9 mesures van orientades a les persones joves. La paraula “joves” apareix 7 vegades en el seu programa. Entre les mesures que proposen destaquem:

UP

Unides Podem incorpora en el seu programa tot un seguit de mesures per aconseguir l’emancipació efectiva de les persones joves. “Joventut” i “Jove” apareixen 20 vegades en el programa. De les 9 propostes concretes adreçades als joves, fem menció a aquestes cinc:

VOX

En aquesta comparativa de programes electorals no podia faltar un dels nous actors en l’escenari polític: Vox. Segons les enquestes, el partit d’ultradreta podria entrar a les Corts amb força i podria disputar la tercera o la quarta posició. El seu programa electoral es basa en 100 propostes que abasten tots els àmbits però on no hi ha un apartat específic per a joventut. De fet, la paraula “joves” hi apareix només una vegada i la seva única proposta pels joves és:

ERC

En l’àmbit polític de Catalunya, Esquerra Republicana presenta en el seu programa un conjunt de mesures pels joves que defensarà al Congrés i al Senat. “Jove” i “Jovent” són paraules que es repeteixen 33 vegades en el seu programa i es plasma amb 13 propostes concretes. Ocupació i habitatge digne, educació de qualitat i oci alternatiu on es fomenti la salut i el consum responsable són alguns dels posicionaments que defensaran a Madrid en matèria de joventut. Aquestes són algunes de les propostes que destaquem:

JXC

Finalment, Junts per Catalunya presenta un programa electoral on mencionen 42 vegades la paraula “jove”, amb 25 propostes dedicades als i les joves, i amb un apartat íntegrament dedicat als joves. Les seves propostes responen al repte de combatre l’atur juvenil a través dels incentius fiscals als empresaris, millorant la formació i establint vincles entre l’empresa i la universitat. Les mesures més destacades són:

cartell PropostesJoves28A

Altres partits que també inclouen mesures per a joves en els seus programes electorals són el PACMA i Recortes 0. Els animalistes proposen el foment de l'orientació professional i acadèmica des de la secundària, l'atorgament de més beques educatives, l'expropiació de pisos buits en mans de bancs per posar-ho a la venda i al lloguer social, i un pla contra la violència masclista entre els joves. En total, el programa de PACMA incorpora 10 propostes adreçades als i les joves. Recortes 0 contempla 7 mesures adreçades a la joventut com és revertir les retallades en educació, un pla de xoc contra l'alça del preu de l'habitatge i formacions per a joves per modernitzar els sistemes productius tradicionals.