Imprimeix

foto inauguracio ICEOrganitzada per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, va recollir les primeres experiències sobre aquesta nova eina de participació democràtica, que apropa la política europea a la ciutadania.

Des del passat abril, la Comissió Europea ha engegat un nou instrument de participació democràtica, la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), que permet a les ciutadanes i ciutadans de la UE fer propostes legislatives d’àmbit europeu.

L’ICE és la primera eina transnacional de democràcia participativa, i és alhora un mecanisme d’aproximació de les institucions comunitàries a la ciutadania europea. Així mateix, en l’actual context de crisi i de dubtes sobre el present i futur de la UE, constitueix una aposta ferma per l’enfortiment de la integració política i social en el projecte europeu.

La jornada, celebrada el passat 11 de maig al Parlament de Catalunya, va ser inaugurada per la M.H. Presidenta del Parlament, Núria de Gispert, acompanyada del president de la Fundació, Joan-Francesc Pont, i del seu director, Oriol Illa.

En les diferents sessions, experts en l’àmbit jurídic europeu i en la política europea van analitzar la normativa i els aspectes competencials que regulen la ICE. Així mateix, representants de les primeres ICE que han iniciat el procés de recollida de signatures, van exposar la seva experiència i les dificultats amb que s’han trobat en l’aplicació pràctica de l’instrument.

Les ponències van comptar amb una elevada assistència, i es van complir els objectius de promocionar la ICE, debatre sobre les oportunitats que s’estan obrint per a la participació democràtica de la ciutadania europea, i analitzar les incògnites que s’estan generant en la seva posada en pràctica.

Aquesta jornada s’ha emmarcat en el projecte europeu ICE-LINK –que compta amb el suport de la Comissió Europea-, presidit pel Servei d’ONG d’Acció Ciutadana Europea (ECAS). A més de la Fundació Ferrer i Guàrdia, en aquest projecte hi participen Austrian Institute for European Law and Policy, Toute l’Europe, Government To You i Stockholm University.