'Passat particular' és el nom del programa que TV3 va estrenar el passat dimarts, 27 de setembre. Es tracta d'un nou espai documental que s'endinsarà durant quatre setmanes en el passat de diversos catalans, tant famosos com anònims. Tots els protagonistes faran fora la mirada enrere i indagaran per al programa en el seu passat.

És una sèrie de 4 capítols, de 40 minuts de durada. Cada episodi mostra dues històries de recerca del passat, una protagonitzada per una persona anònima i l'altra per un personatge conegut. Es tracta de vides completament diferents que el programa unirà temàticament a partir d'un escenari, d'un espai simbòlic que jugarà un paper important en les dues històries.

La Fundació Ferrer i Guàrdia ha col·laborat en la producció del capítol l'Escola aportant informació, documents i contactes. Aquest capítol s'emetrà el dia 11 d'octubre a les 22:35h, i en ell participarà Adrià Homs, descendent de Ferrer i Guàrdia, el qual només sap que el seu rebesavi era un pedagog revolucionari que va morir per les seves idees. Ara, cent anys després, intentarà trencar el silenci familiar per saber com es va viure aquesta història dins de casa.

L'altra part d'aquest documental el protagonitzarà Teresa Gimpera, que farà memòria d'un antic viatge a França, tot just acabada la Guerra Civil. Ella anava amb la seva mare, una mestra republicana, que es va fer càrrec d'un centenar de nens camí de l'exili.

Els altres tres escenaris d'aquest programa documental seran: la Fàbrica, l'Hospital i el Mercat, i els protagonistes seran Lluís Bassat, Montserrat Tura i Núria Feliu.

Podeu veure el programa a continuació: