IMG 2347

Imatge cedida pel Districte Sants-Montjuïc

En els sis primers mesos del 2019, des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem acabat gairebé una trentena de projectes que abastarien tots els àmbits d’actuació de l’entitat: joventut, educació, participació, laïcitat i pensament crític. En total, es tractaria de 29 projectes on han agafat especial importància els actes i les campanyes per tal de transmetre els valors de l’entitat.

Joventut

En coincidir aquest any amb una triple cita electoral (generals, municipals i europees), hem promogut la importància de la participació juvenil i de fer polítiques de joventut transformadores. El 5 d’abril vam fer un debat adreçat a joves amb els candidats i candidates dels partits a les eleccions europees, on es van respondre a algunes de les qüestions que interessen als joves com la crisi dels refugiats, el canvi climàtic o el salari mínim europeu. D’altra banda, per a les municipals vam iniciar una campanya per conscienciar sobre la necessitat de fer polítiques de joventut de qualitat i transformadores i per reivindicar el servei de joventut des dels ajuntaments. En aquest sentit, durant el mes de maig vam proposar als alcaldables un decàleg amb prop de 40 propostes concretes en matèria de joventut, i en el mes de juny hem continuat promovent la importància del perfil del proper regidor o regidora de joventut.

Des de l’Institut d’Anàlisi Social i Polítiques Públiques (IASPP) s’ha consolidat aquest semestre la fortalesa de la Fundació pel que fa a planificació estratègica en joventut. D’aquesta manera, al llarg del 2019 s’ha finalitzat el Pla Comarcal de Joventut de l’Alt Penedès i de l’Anoia, així com l’avaluació del Pla Local de Sitges (Garraf), i la diagnosi dels planejaments de Copons (Anoia) i Sant Vicenç de Castellet (Bages). També s’han elaborat Plans de Gestió i Dinamització d’Equipaments Juvenils a quatre municipis. A més, en el mes de febrer vam posar fi a la tercera edició del Curs de disseny de Plans Locals de Joventut de la Diputació de Barcelona.

Participació

Amb la finalitat d’incloure la participació ciutadana en la presa de decisions, des de la Fundació hem realitzat gairebé una desena de projectes sobre planificació estratègica en matèria de participació, hem dinamitzat processos i òrgans de participació i hem elaborat un estudi. Durant el 2019, hem acompanyat el procés participatiu del Pla d’Actuació del parc de Montjuïc. La dinamització ha comptat amb 14 sessions presencials i s’han recollit 232 propostes també a través de la plataforma virtual Decidim. També hem assessorat els pressupostos joves de Castellbisbal on 102 persones van votar les 12 propostes formulades i treballades pels i les joves. Pel que fa a participació infantil, hem acompanyat el Consell d’Infants de Piera i ens hem encarregat de la dinamització de la Taula d’Ocupació de l’Alt Empordà.

Sobre planificació estratègica en matèria de participació, hem elaborat el reglament de participació de Rubí, així com el pla de subvencions de Barcelona i de L’Hospitalet de Llobregat, i la diagnosi del Pla d’Equipaments de Barberà del Vallès. En investigació i recerca, hem finalitzat l’enquesta sobre la realitat de les entitats a Catalunya en el marc del Panoràmic. D’altra banda, destacar la participació de la Fundació en l’Associació Decidim amb l’objectiu de consolidar un espai de governança d’aquesta plataforma de participació virtual. Al llarg d’aquest semestre hem acompanyat el disseny del procés participatiu del PAM 2019-2023 de l’Ajuntament de Barcelona.

taller participatiu amb Fermin Rodriguez

Educació

En l’àmbit de l’educació, la Fundació s’ha consolidat com un actor clau en la planificació educativa amb l’elaboració de dos plans educatius com són el Pla Educatiu del Districte de Ciutat Vella i el Pla Educatiu de Barri Vallcarca, els Penitents i el Coll. També hem dinamitzat el Fòrum Educatiu de Llavaneres per assegurar les transicions entre escoles bressol i escoles del municipi.

En el marc formatiu, vam organitzar juntament amb Rosa Sensat i l’Escola Lliure El Sol una jornada dedicada a experiències participatives per convertir els centres educatius i el seu entorn en espais democràtics. La Fundació, a més, ha participat en el Col·loqui Internacional Heloïse on es van discutir els llegats pedagògics de figures com Ferrer i Guàrdia. I des de l’entitat també hem entrat a formar part del Consell Assessor del Diari de l’Educació i de la Plataforma per a l’educació mediàtica.

Laïcitat, Drets Civils i Pensament Crític

Com cada any, des de la Fundació hem publicat i presentat l’Informe Ferrer i Guàrdia 2018. Una publicació on radiografiem l’estat de la laïcitat a Espanya i a Catalunya i on en aquesta vuitena edició s’ha acompanyat d’articles que busquen fomentar el pensament crític en l’àmbit educatiu de la mà d’autors com David Bueno, Valeria Giacomoni i Ignasi Llorente, entre altres. Precisament, aquests van ser els articulistes que el 21 de maig van participar en la Conversa Crítica on vam tractar propostes d’actuació per estimular el pensament crític a l’educació.

Per reivindicar la laïcitat, vam iniciar a principis de 2019 una campanya per denunciar el Concordat entre Espanya i la Santa Seu pels privilegis que atorga a l’Església catòlica en detriment del principi de neutralitat de l’Estat, i que coincideix amb el 40è aniversari de vigència d’aquest acord internacional.